Sayur Brokoli Sebenarnya Penuh Ulat, Rendam Cara Ini Untuk Hapuskannya

Sayur brokoli memang jadi kegemaran ramai. Melihat warna hijau nan segar kita niscaya teringin menikmatinya.

Malah brokoli ini juga jadi hidangan belum dewasa kecil dengan mengolahnya menjadi puri. Tapi sayangnya ramai para ibu tidak akan  mengamalkan cara betul membersihkan sayur ini dimasak.

Perlu diketahui di sebalik rumpun hijau brokoli itu, sayur ini mengandungi berbagai ulat halus tak sanggup kita lihat dengan terang dan tidak akan mati dengan cara membilas dengan air saja.

Berikut yakni langkah paling berkesan untuk membuang ulat pada brokoli yang perlu dilakukan sebelum memasak sayur ini.

1. Potong brokoli dan sediakan adonan air dan juga cuka. Rendam brokoli ke dalam air ini selama 15 minit.

Selepas itu anda akan sanggup melihat ulat-ulat halus akan terapung di permukaan air. Bilas dan barulah dimasak.

2. Satu lagi cara yakni dengan merendam sayur brokoli dengan air garam selama 30 minit sampai satu jam. Kemudian bilas.

Selepas membersihkan brokoli dengan cara ini  barulah sayur ini boleh dimasak. Cuba bayangkan sekiranya kita tidak membasuh higienis sayur ini sebaliknya terus menyajikannya pada anak kecil.

Sumber Facebook Masak Apa Hari Ni... Foto Fieza Nelson
loading...