Durian Belanda Boleh Rawat Sartan Beribu Kali Lebih Baik Dari Kemoterapi? Jika Terlalu Kerap Diambil Boleh Undang Parkinson

Sebelum ini niscaya kita sering mendengar yang buah durian Belanda merupakan buah yang terbaik untuk merawat kanser, ia telah dipakai dari buah sampai ke daun untuk merawat penyakit berkenaan.

Kerana kepercayaan itu, maka sekarang pasaran mula dipenuhi dengan produk buah buah berkenaan, dalam bentuk pil, air, kordial dan pelbagai lagi.

Jom kita baca klarifikasi oleh pihak Root of Science ini:

Graviola (Annona muricata), atau lebih dikenali sebagai durian belanda, sirsak, guanabana atau soursop yaitu buah tempatan yang mula menerima perhatian mutakhir ini. Graviola menerima daerah dan seruan setempat bukan hanya kerana rasanya yang lezat dan menyegarkan untuk dimakan begitu saja dan dibentuk jus, ianya juga dikatakan bermanfaat tinggi untuk kesihatan. Daunnya juga dijadikan teh untuk ubatan secara tradisi.

Graviola dan kanser

Banyak kajian in vitro (pada sel-sel dalam makmal) dan in vivo (pada hewan makmal ibarat mencit dan tikus) menunjukkan ekstrak-ekstrak dari buah, daun dan bahagian pokok yaitu poten untuk mematikan sel-sel dan tisu kanser tersebut. Kajian ini telah dilakukan semenjak puluhan tahun yang lepas.

Beberapa kompaun poten ini telah dipencilkan dan dikaji ciri-cirinya dengan terperinci. Antara kompaun-kompaun tersebut yaitu kompaun dari kelas acetogenins misalnya annonacin, annonin, bullatacin, uvericin dan isoquinoline ibarat annonamine.

Namun, mengapakah tiada kompaun-kompaun aktif ini muncul sebagai salah satu dalam regimen rawatan kanser?

Ini mendorong pelbagai teori konspirasi bahawa kaedah rawatan dari flora ini dirahsiakan kerana boleh menutup nilai ringgit yang diperoleh dari rawatan sedia ada (rawatan gres lebih mahal dari rawatan sedia ada yang telah tamat tempoh paten).

Ada juga yang menyatakan kompaun flora dihentikan dipaten dan tidak akan menyumbang tenggorok ‘big pharma’ yang lapar wang ringgit (banyak kompaun dari flora yang telah disintesis dan dipaten).

Sumber rawatan tradisional kita tiada nilai bagi barat (tumbuhan ini bukan native Asia, dibawa dari Afrika, Amerika Selatan dan Carribean). Andaian-andaian ini yaitu tidak benar dan tidak berasas.

Graviola dan ancaman neurotoksisiti.

Acetogenins dari buah dan daun serta bahagian-bahagian graviola ibarat annonacin memiliki nilai sitotoksik yang bagus. Hanya beberapa nanomolar kepekatannya bisa mematikan sel. Ini disebabkan sebahagian besar acetogenins dan isoquinolins ini berkebolehan untuk merencat rantaian respiratori kompleks I pada mitokondria. Ini akan menghalang keupayaan sel untuk menghasilkan tenaga dari respirasi sekaligus memaksa sel tersebut untuk mati. Kedengaran anggun bukan?

Namun, acetogenins dan isoquinolins ini juga bisa merentas otak (able to cross blood brain barrier) dan mengganggu (merosakkan) neuron-neuron kerana sifatnya yang lipofilik. Jadi, bukan sahaja sel kanser yang dibunuh, sel-sel neuron otak juga akan sama musnah!


Kompaun-kompaun ini juga bisa menambat pada reseptor serotonin dan telah dikaji untuk menghasilkan kesan antidepresi. Masalahnya, kesan kerosakan neuron dopaminergik (neuron penghasil neuropemancar dopamin) yaitu nyata. Jadi, kita akan memiliki problem kekurangan neurotransmitter dopamin ibarat yang berlaku pada pesakit PARKINSON.

Segala kesan ini dilihat dengan kepekatan kompaun tersebut pada aras nano- ke mikromolar (kepekatan yang sangat rendah). Malah problem ini bukan saja dikesan melalui ujian tabung uji dan haiwan di makmal.

Ada banyak kajian perihal kaitan bencana atipikal penyakit Parkinson dan Alzheimer dikesan di kelompok komuniti yang tinggi pengambilan graviola dalam diet mereka. Gejala ini sanggup dilihat pada komuniti di Carribean dan French West Indies yang mengalami banyak kes Parkinson dan Alzheimer tanpa alasannya yaitu yang khusus.

Banyak kajian telah dilakukan dalam komuniti ini dan didapati pengambilan graviola yang tinggi dalam diet mereka yaitu penyumbang tanda-tanda ini. Kajian lanjut menunjukkan pengurangan ketara neuron-neuron penghasil dopamin dalam otak mereka.

Menariknya, kaedah pengambilan graviola ini mencakup pengambilan buah secara mentah atau teh daun graviola dengan kaedah rendaman dalam air panas.

Adakah produk berasaskan graviola selamat?

Berhati-hatilah apabila anda disua dengan pelbagai produk jualan yang berasaskan graviola ini. Walaupun diberitakan ia memiliki kelebihan-kelebihan yang menarik, malang sekali kelebihan itu bahwasanya akan menyebabkan kesan sampingan yang teruk secara senyap (siapa yang perasan neuron otaknya berkurangan, kan?).

Sesekali meminum jus graviola atau memakannya sebagai camilan tidak mengapa. Tetapi mengambilnya secara terencana setiap hari atau setiap ahad mengundang bahaya!
loading...