Ini Sebab Kenapa Anda Perlu Basuh Dahulu Kurma Sebelum Dimakan

Kebiasaannya bila kita makan kurma, kita tidak akan cuci dahulu kurma tersebut mungkin kerana kita fikir kurma yang diletakkan di dalam kotak sudah dibasuh terlebih dahulu. Wanita ini berkongsi bagaimana proses pengurusan kurma sebelum diimport ke Malaysia dan betapa pentingnya kita perlu mencuci dahulu kurma tersebut sebelum dimakan.

Semalam kan Kak Bib tanya, korang makan kurma cuci ke tak? Macam macam jawapan lak yang lak Bib dapat.

Ni nak citer ni. Bapak sedara kak Bib, ia import sendiri kurma dari Madinah tau. Takde guna guna orang tengah.

Jadi, ia selalu ler pegi ladang hingga ke kilang. Isteri ia follow belakang.

Isteri ia merangkap mak sedara kak Bib kata, jika la korang tengok macam mana dorang handle kurma, niscaya korang tak hingga ati nak makan tanpa cuci.

Haih, bukan nak suro cuci tu macam cuci ikan ke cuci pinggan. Cuci macam kemudian kan air gitu jek. At least habuk habuk yang menempel tu tanggal la kan. Warna kurma pun lagi manis berseri.

Kurma tu bukan petik terus masuk kotak. Di campak tanpa ihsan tanpa perasaan kat tanah yang 'bersih' dulu beb.

Tak nak citer lelebih la. Nanti korang makan tak kenyang, mandi tak basah. Nanti sapa yang susah? Koranggg jugakkk 😂

**#Pssst; kurma tu bila dah jirus air, terus tos. Tak yah letak sabun ke shampoo. Pastu kering kan dalam suhu bilik hingga ia kering. Jangan lupa tutup! Takut ntah hewan apa apa tumpang kemudian kannnn!!

Ikhlas, Kajol

Sumber: FB Habibah Badar Bajrai 
loading...