Cara-Cara Membuat Telur Masin Menggunakan Telur Ayam. Mudah! Boleh Dinikmati Pada Bulan Puasa Nanti
Bila datang bulan Ramadan, telur masin ialah antara lauk yang popular. Bukan sahaja sedap, malah cara penyediaannya yang ringkas serta boleh dinikmati dengan pelbagai gaya sajian menimbulkan sajian ini menjadi pilihan ramai.
Sempena bulan puasa yang bakal menjelma, apa kata anda cuba buat sendiri telur masin secara homemade. Biasanya ia dibentuk memakai telur itik tetapi resipi perkongsian Puan Asiah Jaafar ini hanya mengguna telur ayam. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
13 biji telur ayam | dibersihkan
1 cawan garam kasar
2 ½ cawan air
CARA MEMASAK:
1. Masukkan air dan garam ke dalam periuk. Masak sehingga larut.
2. Padamkan api dan supaya air garam betul-betul sejuk.
3. Masukkan telur yang telah dibersihkan ke dalam baling dan masukkan air garam yang telah disejukkan tadi.
4. Tutup baling dan simpan selama 2 ahad sebelum dicuba.
Sumber: Rasa.my
loading...