Buat sendiri susu kurma. Resepi jimat, paling gampang dan sedap!
Anda selalu nampak tak orang berebut nak beli susu kurma yang dalam botol putih tu hingga kehabisan stok? Ada peniaga yang jual hingga sebotol RM8-10. Harga membakau darah betul. Tapi tahukah anda, bantu-membantu anda boleh buat sendiri susu kurma itu di rumah? Jauh lebih murah, sanggup minum dalam kuantiti yang banyak, lebih sihat dan dijamin tiada materi pengawet.
Berikut perkongsian untuk anda yang nak cuba buat sendiri jus susu kurma sedap abnormal ini di rumah:
Bahan-bahan
- 7-10 biji kurma (boleh ikut suka anda nak guna kurma jenis Ajwa, Barhi, Medjool, Noor atau apa-apa sajalah. Nak campur pun boleh)
- 1 cawan air kosong
- 2 cawan susu segar (full cream atau low fat - mengikut citarasa)
Bahan-bahan opsyen
- Madu
- Oat
- Kacang badam / gajus
- Kismis
- Buah tin
- Pisang
- Serbuk milo / koko / kopi
- Serbuk kayu manis
- Ketulan ais
- Aiskrim vanila
Kaedah
1. Belah kurma dan keluarkan bijinya.
2. Rendam isi kurma dalam air kosong semalaman. Sekiranya anda tidak mahu menunggu lama, boleh gantikan air kosong dengan air panas dan rendamkan kurma antara 10-15 minit.
3. Tuang kurma berserta air rendaman ke dalam pengisar dan masukkan sekali susu segar.
4. Kisar sehingga hancur.
5. Tuangkan ke dalam gelas dan boleh disejukkan terlebih dahulu atau dihidangkan terus.
Nah, siap sudah resepi yang amat bahagia dan menyihatkan. Tidak ada gula embel-embel dan anda sendiri mengenali setiap materi yang digunakan. Jika anda guna kurma yang lembut dan manis, rasa milkshake ini akan menjadi lebih 'kick'! Kalau anda mahu cuba untuk bereksperimen, bolehlah tambahkan bahan-bahan opsyen menyerupai di atas untuk variasi yang lebih menyelerakan.
Resepi date milkshake ini boleh menjadi penggalak susu bagi ibu-ibu yang menyusukan anak. Selain itu, dia amat sesuai untuk anda yang sedang berdiet kerana dia amat mengenyangkan dan boleh mengekang rasa lapar untuk tempoh yang panjang. Puasa pun dah dekat, eloklah jika buat untuk waktu sahur dan berbuka.