Resipi Fish Cake Homemade. Dijamin Bersih, Suci Dan Halal. Rupanya Senang Je Nak Buat
Anda suka guna fish cake untuk dimasukkan ke dalam masakan? Aha…anda harus cuba resipi fish cake homemade ni. Praktis je cara pembuatannya. Boleh buat stok banyak-banyak. Lepas tu kebersihan lebih terjamin, diyakini halal dan sanggup makan puas-puas. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
500gm isi ikan tenggiri segar
3 sudu kecik (menggunung) tepung jagung
1 sudu kecil garam (nanti masa dah siap blend nanti, ce rasa jangan masin sangat ye lantaran nanti time sejuk lagi masin)
Sedikit ajinomoto (terpulang nak isi atau tidak)
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 cup air sejuk (dari air batu)
** Untuk isi ikan, anda boleh menggantikannya dengan fish fillet. Tetapi jangan masukkan air ye lantaran dalam fillet sudah ada kandungan air. Kaprikornus abaikan sukatan air.
CARA MEMASAK:
2. Kemudian masukkan sedikit air ais. Kisar lagi dan masukkan garam, serbuk lada putih dan ajinomoto. (ajinomoto ialah optional. Boleh abaikan jikalau tidak suka.)
3. Kisar lagi dan masukkan 3 sudu tepung jagung. Kisar lagi sampai rata.
4. Sebelum itu, panaskan periuk kukusan dan loyang 4 segi. Jika tiada loyang, boleh guna bekas lain yang tahan panas.
5. Masukkan adunan ikan tadi ke dalam loyang yang telah dialas dengan plastik terlebih dahulu. Ia bertujuan bagi memudahkan proses mengeluarkan fish cake dari loyang.
6. Ratakan adunan fish cake serta padatkannya. Sapu sedikit minyak di jari dan licinkan permukaan kek ikan tadi.
7. Masukkan ke dalam pengukus dan masak selama 15 minit atau sehingga masak.
8. Setelah masak, terbalikkan dan potong kecil menyamai bentuk fish cake yang dijual di kedai.
9. Panaskan minyak dan goreng seketika sehingga kekuningan. Angkat dan toskan minyak. Sedia untuk dinikmati.
Kredit Resipi: FB Tahrunnisah Jali
loading...