Sedihnya Inilah 4 Perkara Penting Mengenai Sahur Yang Sering Dipandang Ringan Oleh Orang Islam Sendiri

Sabda Nabi s.a.w (maksud);
“Bersahurlah kerana pada sahur ada keberkatan.”Riwayat Bukhari
Apabila hendak berpuasa, masalah yang sukar dilakukan bagi sesetengah orang ialah bangkit awal pagi untuk bersahur.

Jadi, ada yang makan malam sahaja dan tidak bangkit keesokan paginya sebelum Subuh. Bagi mereka, apa yang penting ialah mereka tidak makan di siang hari.

Sebenarnya, walaupun bersahur bukan masalah wajib, tapi ia amat digalakkan bagi mereka yang hendak berpuasa.

Sahur bermaksud makan walaupun sedikit pada final malam. Kalau tidak makan dan hanya minum pun disebut sebagai sahur. Hukumnya ialah sunat. Ada yang bangkit sahur sejam atau dua jam sebelum Subuh.

Lebih elok kalau kita boleh melewatkan sahur sekitar 10 sehingga 30 minit sebelum waktu solat Subuh. Kita menyebutnya sebagai waktu imsak. Ini ialah merujuk kepada hadis Nabi s.a.w (maksud):
“Sentiasa umatku dalam kebaikan kalau mereka mengawalkan berbuka puasa dan melewatkan sahur.”Riwayat Ahmad
Apakah pentingnya bersahur?

#1 – Memberikan Tenaga

Kita memerlukan tenaga yang banyak pada waktu siang. Bila kita tidak bersahur, tubuh gampang berasa letih dan lemah. Jadi, fokus kita juga akan terganggu.

#2 – Tidak Praktis Mengantuk

Tubuh yang lemah dan letih menyebabkan kita gampang rasa mengantuk. Kesannya, kita asyik mahu tidur. Bersahur membolehkan kita mengelakkan hal tersebut.

Walaupun ada pahala untuk orang yang tidur semasa berpuasa, itu tidak bermakna kita boleh mengabaikan tanggungjawab kita yang lain.

#3 – Mengurangkan Rasa Lapar Yang Melampau

Tidak boleh makan sepanjang hari dan ditambah pula dengan tidak bersahur akan menyebabkan kelaparan dan kehausan melampau.

Ini masalah yang kita harap tidak akan berlaku. Apalagi kalau kelaparan dan kehausan menyebabkan anda berasa cepat marah. Ingatlah untuk menjaga pahala puasa sebaiknya bersahurlah
.
#4 – Bersahur Membantu Mengekalkan Kestabilan Tubuh

Puasa bukan tiket untuk menurunkan prestasi kerja dan hal-hal yang lain. Malah, banyak hal jago yang berlaku dalam sejarah Islam semasa bulan Ramadan. Apa yang penting, kita tahu bagaimana mengekalkan kesejukan tubuh dan minda sepanjang bulan mulia ini.

Makan apa pun boleh semasa bersahur. Tapi, ada beberapa jenis kuliner yang bagus dimakan semasa bersahur. Begitu juga ada kuliner yang sebaik-baiknya dielakkan pengambilannya.

Apakah makanan-makanan tersebut?

#1- Makanan yang lambat dihadam iaitu yang mengandungi bijiran ibarat barli, gandum, oat, kurma, beras perang, ayam tanpa kulit, ikan dan kekacang bagus semasa bersahur. Makanan jenis ini juga digelar sebagai karbohidrat kompleks. Ia mengambil masa kira-kira 8 jam untuk dihadam.

#2- Makanlah buah-buahan dan sayur-sayuran terutama yang mengandungi kandungan air yang tinggi ibarat timun dan tembikai.

#3- Elakkan mengambil makan/minuman bergula dan bergaram yang berlebihan. Ini kerana kuliner yang mengandungi banyak gula atau garam akan menyebabkan anda berasa cepat lapar serta mempercepatkan dehidrasi. Ia mengambil masa kira-kira 3-4 jam sahaja untuk dihadam.

#4- Makanan bergoreng juga bukanlah kuliner terbaik untuk sahur anda. Malah ia bukan sahaja tidak sihat, tetapi juga perlu diambil dalam jumlah yang dihadkan.

#5- Minumlah air putih dan bukannya air manis pada waktu sahur.

Ingatlah juga bahawa sahur bukanlah sekadar mengisi masa untuk makan. Ia bantu-membantu satu motivasi kepada mereka yang berpuasa.

Sumber : tazkirah.net
loading...