Anak Anda Picky Eater? Boleh Cuba 6 Budaya Makan Orang Jepun Dalam Mengajar Anak Makan


Seperti yang kita sedia maklum, orang Jepun dikenali sebagai masyarakat yang sihat dan memiliki jangka hayat yang panjang dengan usia purata 79.9 tahun. Kadar obesiti di Jepun juga ialah yang ketiga terendah di dunia iaitu hanya 3.3% sahaja.
Kita juga tahu yang mereka gemarkan nasi dan memakai banyak sayuran dalam masakan, tetapi bagaimanakah ibu bapa di sana mengajar anak pada awal usia untuk memakan kuliner yang sihat ini? Berikut sedikit perkongsian cara elakkan anak menjadi picky eater:
1. Masak sendiri
Elakkan membeli kuliner yang diproses ibarat serbuk atau pes kuliner bayi. Sebaliknya, masaklah sendiri di rumah. Orang Jepun sentiasa masak sendiri dan makan di rumah.

Walaupun kadangkala produk-produk yang dijual ini dilabel sebagai 'sihat, berkhasiat' namun ia masih merupakan kuliner yang diproses dan mengandungi materi pengawet untuk memanjangkan hayat simpanan. Jika anda masak sendiri di rumah, dah tentu tak ada materi pengawet atau perasa tiruan. Anda juga sanggup menjimatkan duit!
 orang Jepun dikenali sebagai masyarakat yang sihat dan memiliki jangka hayat yang panjan Anak Anda Picky Eater? Boleh Cuba 6 Budaya Makan Orang Jepun Dalam Mengajar Anak Makan
Ibu-ibu di Jepun sering memasak "okayu" atau bubur nasi yang dimasak dengan pelbagai sayuran seperti "endo mame" (kacang pea merah) dan juga ikan salmon.
2. Mula awal
Bayi akan mula 'memilih' keutamaan kuliner kegemaran sebaik sahaja mereka mula makan kuliner pejal. Oleh alasannya ialah itu, ibu bapa harus memastikan mereka tidak diberikan makanan junk atau kuliner segera.
Pada usia 3 tahun pula, deria rasa dan etika pemakanan bawah umur sudah terpahat kekal dalam minda mereka. Jadi, pastikan anda sentiasa memperlihatkan kuliner yang seimbang dan bernutrisi tinggi sepanjang 3 tahun pertama ini.
 orang Jepun dikenali sebagai masyarakat yang sihat dan memiliki jangka hayat yang panjan Anak Anda Picky Eater? Boleh Cuba 6 Budaya Makan Orang Jepun Dalam Mengajar Anak Makan
Di Jepun, ibu bapa menyambut "Okuizome" (makan kali pertama) semasa bayi berusia 100 atau 120 hari. Mereka akan menyediakan kuliner tradisi ibarat nasi, kuliner maritim dan sayur-sayuran sebagai tanda simbolik apabila anak mula bercerai susu.
3. Perkenalkan kuliner gres secara berperingkat
Beri bayi kuliner gres secara berperingkat. Elakkan daripada memperkenalkan terlalu banyak jenis kuliner pada satu-satu masa. Cuba hanya satu jenis kuliner bagi setiap minggu.
 orang Jepun dikenali sebagai masyarakat yang sihat dan memiliki jangka hayat yang panjan Anak Anda Picky Eater? Boleh Cuba 6 Budaya Makan Orang Jepun Dalam Mengajar Anak Makan
Pada ahad pertama, boleh cuba memperlihatkan kuliner savuri-manis yang memiliki rasa seperti susu ibu. Minggu berikutnya boleh ditambah sedikit perisa ke dalam kentang lecek atau bubur. Kemudian, biarkan si kecil meneroka rasa manis buah ibarat pisang dan bolehlah berikan pula buah yang masam-manis ibarat apple lecek atau betik pada ahad selepasnya.
Menurut pakar pemakanan, ibu bapa perlu bersabar dan konsisten dengan cara ini kerana ia mengambil sekitar 15-20 kali sebelum anak betul-betul mendapatkan perisa baru.
4. Pelbagaikan variasi
 orang Jepun dikenali sebagai masyarakat yang sihat dan memiliki jangka hayat yang panjan Anak Anda Picky Eater? Boleh Cuba 6 Budaya Makan Orang Jepun Dalam Mengajar Anak Makan
Orang Jepun tidak mementingkan portion hidangan, sebaliknya mereka lebih suka dengan variasi. Walaupun mereka menghidangkan berbelas-belas jenis sajian di atas meja, namun semua hidangan diisi ke dalam mangkuk-mangkuk yang kecil dan comel-comel sahaja.
Orang Jepun juga mengajar anak mereka untuk makan setiap jenis hidangan ini dan makan sehingga selesai.
5. Visual yang menyelerakan
Kanak-kanak seringkali berasa ragu-ragu untuk mencuba kuliner gres suplemen lagi kuliner yang tidak biasa dilihat. Ibu-ibu di Jepun menghidangkan kuliner dengan menciptakan bento secara berseni untuk menarik minat anak.
Mereka akan membekalkan anak dengan kotak bento setiap hari dari awal persekolahan sehingglah anak masuk ke kolej.
 orang Jepun dikenali sebagai masyarakat yang sihat dan memiliki jangka hayat yang panjan Anak Anda Picky Eater? Boleh Cuba 6 Budaya Makan Orang Jepun Dalam Mengajar Anak Makan
Tengoklah tu. Bukan sahaja berkhasiat, malah kita yang tengok pun rasa sayang nak makan alasannya ialah manis sangat!

6. Haji-no-bunka

"Haji-no-bunka", atau budaya malu di Jepun ialah satu budaya di mana orang Jepun sering rasa malu dan malu dengan persekitaran. Orang Jepun sentiasa menjaga reputasi untuk dipandang tinggi oleh masyarakat.
 orang Jepun dikenali sebagai masyarakat yang sihat dan memiliki jangka hayat yang panjan Anak Anda Picky Eater? Boleh Cuba 6 Budaya Makan Orang Jepun Dalam Mengajar Anak Makan
Begitu juga dengan anak kecil Jepun. Mereka ingin rasa diterima dan disukai oleh semua orang. Sekiranya mereka gagal menciptakan sama ibarat apa yang dilakukan oleh orang dewasa, mereka akan mula berasa malu dan terpinggir.
Pembentukan huruf dengan rasa malu dan malu ini juga ialah salah satu bentuk eksekusi disiplin di Jepun. Disebabkan itu, tiada bawah umur Jepun yang memilih-milih kuliner atau menciptakan perangai di meja makan.
Anda boleh mengajar anak bahawa kuliner ialah salah satu rezeki dan dihentikan dibazirkan. Mereka patut berasa malu sekiranya tidak menghabiskan kuliner yang dihidangkan kepada mereka.
 orang Jepun dikenali sebagai masyarakat yang sihat dan memiliki jangka hayat yang panjan Anak Anda Picky Eater? Boleh Cuba 6 Budaya Makan Orang Jepun Dalam Mengajar Anak Makan
Sememangnya sukar untuk menyesuaikan dan menerapkan budaya Jepun ini dalam masyarakat kita. Apatah lagi dengan jenis sajian yang berlainan dan budaya masyarakat kita yang gemar makan di luar. Namun, realitinya ialah pilihan sebenar berada di tangan anda. Hendak atau tidak sahaja.
Anda mahukan yang terbaik bagi anak-anak? Mulakanlah dari sekarang!
loading...