Semua tahu sajian laksa populer di negeri dari Utara terutama Kedah tapi kini masakan ini dah jadi kegemaran orang negeri lain juga. Sebab itu di mana-mana pun kini ada saja orang jual ada laksa.
Semua tahu sajian laksa populer di negeri dari Utara terutama Kedah tapi kini makan Peminat Laksa, Boleh Cuba Cara Masak Kuah Laksa Utara Sedap, Ikut 5 Petua Dari Peniaga Laksa Ni

Tapi nak rasa laksa terbaik dah tentu kena cari kat Kedah, tak pun kena cari orang Kedah yang buat. Kalau tak jumpa jugak boleh saja buat sendiri tapi sila tip dari perkongsian Pnut Syafinaz.

Laksa ni yang paling penting yaitu kuahnya dan resipi kuah ini kata Pnut Syafinaz yaitu dari Tok Lela peniaga laksa yang power lagi terkenal. Terima kasih Tok Lela.

1. Ikan
Nak sanggup kuah laksa yang sedap kena campur ikan dua jenis ikan. Biasanya ikan pelaling dan ikan sardin atau ikan selayang. Kuantitinya, bila guna satu kilo ikan pelaling, campur dengan setengah kilo ikan sardin. Kalau nak buat sikit, 10-12 ekor ikan pelaling, tambah dengan 5 ekor ikan sardin.


Kalau ikut petua Tok Lela, ikan direbus sekejap asal mendidih kemudian tutup api. Alasan tak boleh rebus usang supaya anggun ikan tak hilang.

Sejukkan dan asingkan tulang dengan isi. Isi ikan tadi ditumbuk kasar, sementara tulang ikan dengan kepala pula kisar bersama air rebusan tulang ikan tadi. Dah kisar, tapis kemudian kisar lagi, dan tapis sekali lagi.

2. Bawang
Laksa utara kena guna bawang besar India warna ungu. Bukan bawang Holand yang warna kuning tu. Siapa buat laksa guna bawang holand, derhaka besar. Bawang kena guna banyak, bila segenggam cili, bawang besar 5-6 biji (yang saiz besar).

3. Belacan
Biasanya orang Kedah pakai belacan Tanjung Dawai. Tak pernah pakai belacan lain. Sila cari atau kirim bila mitra balik Kedah.

4. Kuah laksa
Tok Lela rebus kuah laksa 2-3 jam sebelum keluar berniaga. Ni tip paling power. Alasannya kuah dah ‘mesra’. Cukup rasanya dengan aroma kantan, kesum, asam garamnya. Air semoga lebih sikit, kemudian didihkan hingga pekat.
Semua tahu sajian laksa populer di negeri dari Utara terutama Kedah tapi kini makan Peminat Laksa, Boleh Cuba Cara Masak Kuah Laksa Utara Sedap, Ikut 5 Petua Dari Peniaga Laksa Ni

5. Asam keping (asam gelugoq)
Cari asam keping dari buah asam gelugor tua. Kalau buah muda dikeringkan masamnya kurang, bila guna yang renta elok sedap masamnya. Ni biasa dibeli kat makcik-makcik jual sayur kampung kat pasar tani di Kedah.

Jangan letak terlalu banyak, kuah laksa ni elok dirasa selepas setengah jam atau sejam lepas didihkan. Masa ini boleh agak masamnya dah cukup atau kurang, bila gres 10-20 minit renih kuah laksa dah rasa, asamnya tak sempat kembang.

Lepas dah rasa elok masam, boleh kaut asam keping dan buang sikit takut lagi lama, lagi masam.

Senang saja kan petuanya. Selamat mencuba.
Sumber: Facebook Pnut Syafinaz
loading...