Berhati-Hati Dengan Resepi Kesihatan Menggunakan Kayu Manis Kerana Ianya Boleh Menjadi Punca Ketoksikan Hati. Ini Sebabnya...

Gambar dari kiri: Kayu anggun cassia, warna coklat gelap (tebal, bergulung tidak penuh dan ada lubang di tengah. Kayu anggun Ceylon, warna coklat muda atau kekuningan (bergulung penuh tiada lubang di tengah.

HAKIKAT yang kurang diketahui ramai ialah kayu anggun yang mendominasi pasaran selama ini yaitu kayu anggun cassia, bukan kayu anggun Ceylon.

Terdapat beberapa perbezaan antara kayu anggun spesies Ceylon dengan spesies cassia. Nama latin kayu anggun Ceylon ialah cinnamomum verum dengan dua sinonim iaitu cinnamomum zeylanicum dan laurus cinnamomum. Pengeluar utama spesies ceylon ialah Sri Lanka diikuti Seychelles dan Madagascar.

Terdapat tiga spesies kayu anggun cassia dikeluarkan oleh tiga negara iaitu China, Indonesia dan Vietnam. Nama latin kayu anggun cassia berasal dari China ialah cinnamomum aromaticum dengan dua sinonim iaitu C. cassia dan C. ramulus. Spesis C. aromaticum ditanam di beberapa wilayah selatan China iaitu Guangxi, Guangdong dan Yunnan. Ia menerima jolokan kayu anggun China.


Pengeluar utama

Indonesia ialah pengeluar utama kayu anggun cassia dunia yang mencakup 85 peratus pengeluaran spesies Cinnamomum burmanii. Penanaman spesies ini tertumpu di daerah pergunungan Kerinchi, wilayah Jambi, Sumatera. Ia dikenali sebagai kayu anggun Indonesia, Padang cassia, Batavia cassia atau korintje.

Vietnam pula mengeluarkan kayu anggun spesies Cinnamomum loureiroi yang ditanam di utara negara tersebut. Ia dikenali sebagai kayu anggun Saigon.

Di Amerika Syarikat, kayu anggun Ceylon dikenali sebagai kayu anggun betul manakala kayu anggun cassia pula sebagai kayu anggun palsu (false/fake cinnamon).

Tekstur permukaan kayu anggun Ceylon licin manakala permukaan kayu anggun cassia kasar. Kulit kayu anggun Ceylon nipis dan ringkih manakala kayu anggun cassia tebal dan keras. Kayu anggun Ceylon berwarna coklat muda atau kekuning-kuningan manakala kayu anggun cassia coklat bau tanah kemerah-merahan.

Kulit kayu anggun Ceylon yang nipis bergulung sepenuhnya apabila cukup kering tanpa meninggalkan ruang. Sebaliknya, kulit kayu anggun cassia kering kemudian menimbulkan ia tidak sepenuhnya bergulung dan membentuk ruang kosong.

Kayu anggun Ceylon beraroma lembut dengan rasa tona sitrus dan manis. Kayu anggun cassia beraroma sengit (berat), pedas dan pahit/kelat. Kayu anggun cassia dikatakan lebih digemari ramai berbanding Ceylon kerana aroma dan rasanya menimbulkan sajian lebih lazat. Pada sebahagian orang, kayu anggun cassia mungkin dianggap sebagai kayu anggun betul.

Keamatan aroma dan rasa kayu anggun Saigon dikatakan jauh lebih tinggi daripada kayu anggun China dan kayu anggun Indonesia sampai penggunaannya untuk masakan perlu dikurangkan kepada separuh.

Dari segi kandungan kimia, kajian sains mendapati kayu anggun Ceylon mengandungi paras coumarin yang rendah berbanding kayu anggun cassia. Kajian berjudul ‘Quantification of Flavoring Constituents in Cinnamon: High Variation of Coumarin in Cassia Bark from the German Retail Market and in Authentic Samples from Indonesia’ dan terbit dalam Journal of Agricultural and Food Chemistry (September, 2010) mengesahkan kayu anggun cassia mengandungi paras coumarin yang tinggi. Sebaliknya, spesis Ceylon mengandungi paras paling rendah.

Saintis-saintis penyelidik kajian tersebut telah menganalisa 91 sampel kayu anggun yang dibeli dari kedai-kedai di German. Mereka mendapati paras coumarin pada sampel pelbagai kayu anggun cassia tersebut berbeza secara ketara. Mereka meneruskan kajian dengan menganalisis sampel kayu anggun cassia dari 5 batang pokok yang diterima terus dari Indonesia. Mereka mendapati paras coumarin dengan perbezaan ketara sungguhpun sampel-sampel berasal daripada pokok sama.

Secara purata, serbuk kayu anggun cassia didapati mengandungi coumarin sampai 63 kali ganda berbanding serbuk kayu anggun Ceylon. Kayu anggun cassia bukan serbuk pula mengandungi 18 kali ganda coumarin berbanding kayu anggun Ceylon bukan serbuk.

Kajian berjudul ‘Cassia Cinnamon as a Source of Coumarin in Cinnamon-Flavored Food and Food Supplements in the United States’ yang terbit dalam jurnal yang sama juga (2013) mendapati kayu anggun Ceylon mengandungi coumarin pada nilai surih/kelumit. Manakala ketiga-tiga spesis cassia terutama spesis Saigon dan spesis Indonesia mengandungi paras coumarin yang tinggi.

Nota Penulis: kayu anggun China dikatakan lebih anggun dari kayu anggun Indonesia. Rasa pahit kayu anggun Indonesia mungkin berpunca daripada paras coumarin tinggi.

Kajian oleh saintis Czech berjudul ‘Assessment of Coumarin levels in Ground Cinnamon available in the Czech retail market’ yang terbit dalam Scientific World Journal (2012) mendapati 60 sampel serbuk kayu anggun cassia terdiri dari 12 jenama disahkan mengandungi paras coumarin tinggi dengan purata antara 2,650 sampai 7,017 mg per kg berbanding dengan serbuk spesis Ceylon yang didapati bebas dari coumarin.

Kegunaan tradisional

Selain untuk masakan, kayu anggun cassia iaitu spesies yang paling biasa didapati dijual di mana-mana juga dipakai untuk tujuan perubatan. Di China ia dikenali sebagai Rou Gui (juga dikenali sebagai Tung Hing) dan merupakan satu daripada 50 herba asas dalam Perubatan Tradisional China.

Ia juga dipakai secara tradisional antara lain untuk diabetes jenis 2, buang angin (kentut), kejang otot, kejang susukan gastro-usus, cegah loya/muntah, diarea, infeksi, demam selesema, kurang selera makan, mati pucuk, reumatisme, hernia buah zakar, simptom menopaus, tidak tiba bulan dan kencing malam. Selain itu ia dipakai untuk kanser, tekanan darah tinggi, problem buah pinggang, angina (serangan jantung awal) dan pembersih darah. Dos pengambilan kayu anggun serbuk yang biasa dicadangkan oleh pakar perubatan alternatif ialah antara 2 – 6 gram sehari.

Dos coumarin terlalu tinggi iaitu antara 50-7,000 mg per hari boleh menimbulkan ketoksikan hati. Bagaimanapun problem ketoksikan hilang apabila pengambilan coumarin berhenti. Untuk mencapai dos tinggi (julat terendah 50 mg) tersebut, seseorang perlu mengambil sekurang-kurangnya 7 gram kayu anggun cassia yang mengandungi 7,000 mg per kg (berdasarkan kayu anggun cassia dengan paras purata coumarin tertinggi dalam kajian Czech di atas).

Jadi, setakat ini pengambilan dos tertinggi iaitu 6 g per hari dipercayai masih selamat. Pada kebanyakan keadaan, pengambilan kayu anggun cassia pada dos tersebut atau kurang darinya dipercayai tidak menyumbang paras coumarin yang sanggup membentuk ketoksikan hati.Begitu juga pengambilan kuliner mengandungi kayu anggun cassia contohnya sup, kari dan kuih-muih. Dos dan kekerapan pengambilan dalam bentuk ini biasanya tidak setinggi dan sekerap pengambilan untuk perubatan.

Pengambilan kayu anggun cassia dipercayai boleh menimbulkan ketoksikan hati pada mereka yang sensitif. Ia dipercayai berlaku kerana kekurangan atau gangguan aktiviti enzim cytochrome CYP2A6 untuk mengurai coumarin kepada beberapa katabolit (hasil katabolism) yang selamat.

Individu yang mengalami problem hati ibarat kesesakan hati (congested liver), hepatitis atau kanser hati juga dipercayai alami gangguan aktiviti CYP2A6. Pengambilan kayu anggun cassia dipercayai memburukkan lagi problem hati yang dialami.
loading...